Search

căutare personalizată

joi, 25 februarie 2010

Energie electrica direct din gazul natural

BloomEnergy este una din cele 26 de companii numite in data de 3 decembrie 2009 in cadrul World Economic Forum drept pionieri ai noilor tehnologii. Campania de marketing ce a precedat lansare catre public a noilor centrale electrice “pentru acasa” a fost destul de ingenios realizata lasand sa se inteleaga destul de putine lucruri despre tehnologia in sine. Odata expusa tehnologia au inceput sa se nasca si primele semnele de intrebare.
Centrala electrica pe care acestia au perfectionata foloseste gazele naturale pentru a produce in mod direct electricitate. Gazele sunt combinate cu oxigenul intr-o pila de combustie formata dintr-o placa de siliciu si doua straturi de aliaj special. De regula pentru fabricarea celulelor de combustibil se foloseste platina, un metal mult prea scump, pentru a face acesta tehnologie fezabila din punct de vedere economica. BloomEnergy nu utilizeaza metale scumpe pentru fabricarea acestor celule de combustibil, aceasta fiind una din noutatile aduse proiectului. Pentru a functiona la parametri optimi, temperatura elementelor active trebuie crescuta pana la 800 de grade Celsius. O singura placa (asa cum este cea pe care o puteti vede in clipul alaturat, prezentata de K.R. Sridhar) produce 25W, cuplarea acestora in diverse configuratii determinand puterea finala a centralei. Unitatea Energy Server, disponibila in prezent pe piata, cantareste 10 tone si poate produce 100 de kilowati. Mai multe centrale electrice de acest gen sunt deja in functiune la sediul mai multor corporatii internationale. Rentabilitatea economica a acestora este data de pretul mic al gazelor si de lipsa unor prierderi ce apar pe circuitul de distributie al energiei electrice. Centralele electrice pe gaz, aflate in exploatare in lumea intreaga, transforma energia termica generata de gaz prin ardere in energie mecanica si mai apoi in curent electric, fiecare transformare scade randamentul total al unitatii energetice. Transformarea gazului direct in energie electrica, la sediul clientului inlatura o serie de neajunsuri, inclusiv din punctul de vedere al construirii si intretinerii unor retele electrice si posturi de transformare. Energy Server este doar versiunea industriala a acestei tehnologii, potentialul acesteia pentru gospodariile individuale fiind extrem de ridicat. Procesul, care este reversibil, poate functiona destul de bine si pe biogaz, centrala Bloom Box dovedindu-se in acest caz ecologica.

K.R. Sridhar este indian de origine si a lucrat o perioada pentru Space Technologies Laboratory din cadrul Universitatii Arizona. Tehnologia care sta la baza centralei electrice Bloom Box a fost dezvoltata initial pentru alimentarea satelitilor si a modulelor spatiale fiind trecuta in uzul civil de mai multe companii americane.
O centrala electrica Bloom Box costa in prezent 700.000 de dolari fiind inaccesibila publicului. Pe viitor o unitate mult mai mica, scalata pe nevoile unei gospodarii obisnuite ar putea intra pe piata al pretul de 300 de dolari.

Specificatiile tehnici pentru unitatea Energy Server pot fi consultate aici: http://www.bloomenergy.com/products/data-sheet/
O documentatie elaborata despre modeul de functionare al celulelor de combustibil puteti gasi pe pagina Institutului de Tehnologie California: http://www.uic.edu/eng/ems/Combustion/Kee_Goodwin_Zhu_VG.pdf





www.xpc.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu